Освітній центр Лариси Рибик

Материнська скорбота

Материнське горе – це той абсолютно унікальний вид втрати, коли час не лікує.

Цю втрату надзвичайно важко усвідомити, пройти крізь горе втрати дитини, пережити його, адже процес горювання за дитиною суттєво відрізняється від інших видів втрат.

Чому це зовсім інше горе?

● Коли людина росте й розвивається, вона прагне бути безсмертною. І дитина – це один із шляхів, яким ми намагаємося досягти безсмертя. Тож, втрата дитини – це втрата безсмертя, втрата свого продовження, глобального сенсу життя.

● В нашій уяві нормальною є смерть людини у літньому віці. Розрив матері та дитини, коли з цієї нероздільної пари помирає той, хто є молодшим, хто не мав би померти так рано, – для нас це за межами норми.

● Дитина – це величезна інвестиція в майбутнє, безліч часу разом, занадто сильна емоційна та фізична прив’язаність, тож мати відчуває втрату дитини, як втрату частини власного тіла.

● Втрата дитини відчувається як неосяжний фізичний біль, який не минає з часом, від якого не можна відволіктись. Жінки, що втратили дитину, порівнюють цей біль з фізичним болем від потрапляння в страшну аварію. Біль всюди і він нестерпний.

● Материнське горе має суїцидальне забарвлення, адже жінці нестерпна сама думка про те, що їй доведеться жити далі без дитини не місяць, а довгі роки: «Навіщо цей світ і це життя, в якому немає моєї дитини?!».

● Якщо мати має інших дітей або можливість ще народити, її увага спрямована у майбутнє. Там, де дитина була єдиною і вона не залишила по собі онуків, життя зупиняється, адже тільки піклування про інших дітей може надати подальшому життю жінки сенс.

● В горі матері є емоції, які притаманні усім видам втрати, але більш інтенсивні. А є й особливі, такі як заздрість. Заздрість іншим жінкам, поруч з якими їхні живі діти. Будь-яке нагадування про щасливе материнство можуть викликати ще більше заглиблення у власне горе і біль.

В материнському горі є багато унікальних рис, які потрібно розуміти тим, в чиєму колі є згорьована мати, що втратила дитину нещодавно або багато років тому.

І надважливо – розуміти унікальність материнської втрати та материнської скорботи психологам, щоб грамотно допомогти та підтримати жінку у її горі довжиною в життя.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Scroll to Top