Освітній центр Лариси Рибик

З чим стикаються дружини зниклих безвісти.

Члени сімей, що переживають невизначену втрату, стикаються з безліччю проблем та викликів, як всередині родини, так і у взаємодії з соціумом. І хоча ми узагальнюємо, говорячи про потреби, реакції та особливості переживання родини загалом, дружини зниклих безвісти зазвичай опиняються перед лицем зовсім особливих складнощів.

✦ Необхідність прийняти на себе роль годувальника і голови сім’ї.

Зникнення безвісти чоловіка підштовхує жінку до того, що тепер вона має взяти керування родиною на себе та забезпечувати сім’ю матеріально. Такі кардинальні зміни є складними і за менш трагічних обставин. В умовах переживання невизначеної втрати, жінкам важко дається одноосібна відповідальність за дітей, для яких вони мають стати і мамою, і татом, та необхідність зберегти для них звичний рівень та умови життя. До того ж не всі жінки мають освіту, досвід роботи, можливість щодня їздити в офіс, залишаючи на когось малолітніх дітей.

✦ Не дружина й не вдова.

Навіть якщо минуло вже багато часу від зникнення чоловіка, жінка не може розпоряджатися своїм життям, знайти нового партнера, створити нову родину. Як соціум, так і вона сама не визнають її вдівства, адже без незаперечних доказів смерті існує надія на повернення чоловіка. Та за умов його тривалої відсутності, фактично, вона вже й не дружина. Жінка опиняється у пастці невизначеності. Вона позбавлена можливості побудувати для себе нове майбутнє без осуду оточуючих та самозвинувачення у зраді чоловікові, що зник безвісти.

✦ Необхідність підтримувати батьків чоловіка.

Дружина зниклого безвісти зазвичай змушена підтримувати думку батьків чоловіка з приводу того, що сталося з їхнім сином, погоджуватися з їхніми поглядами на ситуацію та готовністю чекати на нього все життя. Не завжди жінка розділяє ці погляди, але, щоб не завдати батькам чоловіка ще більшого болю, щоб уникнути конфлікту та засудження, вона змушена забороняти собі горювати та оплакувати через те, що батьки продовжують жити надією.

Знаходитись всередині горя, спричиненого невизначеною втратою, вкрай важко. Але підтримка родини та системна робота з психологом можуть стати тим рятівним кругом, що допоможе пережити це важке випробування.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Scroll to Top